Älä missaa mahdollisuutta työnantajakuvan kirkastamiseksi

Kesäduunarivaara

Kesän tärkein markkinointimateriaalisi on jo paikalla.

Olemme varmaankin olleet joskus samassa duunissa nimittäin kesätyössä. Vieläkö muistat, millainen oli sinun ensimmäinen työviikkosi untuvikkona ensimmäisessä työpaikassasi?

Työpaikoilla kesätyöntekijöiden perehdyttäminen (onboarding) on juuri nyt meneillään tai ainakin pitäisi olla. Viime aikoina työmarkkinoilla on ollut sen verran hiljaista, että perehdyttämisprosessi on saattanut unohtua pölyyntymään laatikonpohjalle tai hukkunut tiedostojen syövereihin. Otetaanpa siis kertaus, miten menikään kesätyöntekijän perehdyttäminen.

N. kahta viikkoa ennen kuin kesätyö alkaa olet hienosti muistanut tehdä ilmoituksen uudesta työntekijästä; käyttäjäoikeusanomus tarvittaviin järjestelmiin ja henkilötiedot palkanlaskentaan. Kenties lähetit viestin kesätyöntekijälle, missä ja moneltako ensimmäisenä työaamuna tapaatte, ja kuka ottaa henkilön vastaan. No jos et, niin sitten tulokas saapuu varmuuden vuoksi aamulla ihan paniikissa tuntia liian aikaisin oven taakse koputtelemaan, ja ensimmäinen työviikko koneen ääressä meneekin käyttöoikeuksien puutteessa mielikuvaharjoituksilla.

Jos teille on tulossa useampi kesätyöntekijä yhtä aikaa, yhdistäkää voimat muiden esimiesten kanssa ja tehkää perehdytys yhdessä. Tulokkaillakin on kivempaa porukassa, kun ei tarvitse yksin ihmetellä uudessa ympäristössä. Seuraavassa on yksinkertainen kaavio asioista, joita perehdytyksessä yleensä käydään läpi kolmella tasolla; työntekijä, tiimi ja koko työyhteisöä koskevat asiat. Ulkokaarelle on listattu asioita, joita eri tasoilla voidaan käydä läpi työtehtävän näkökulmasta.

TervetuloaTaloonEnsimmäisten työpäivien aikana perehdytyksessä käydään läpi sisimmän ympyrän asiat eli oma työ: työn sisältö, työsopimus ja tehtävät. Koulutetaan työprosessi, työkalut ja -välineet sekä esitellään organisaatiosta lähimmät työkaverit. Työkavereista joku toimii tutorina ja kertoo työpaikan käytännön asioita kuten työpisteeseen liittyviä käytäntöjä ja vie mukanaan lounaalle sekä tutustuttaa tiimiin ja sen pelisääntöihin.

Yrityksen toimintaan liittyvät asiat on mielekästä käydä läpi kaikille yhteisesti, vaikka kesätyöntekijöiden perehdytyspäivässä. Jokainen esimies voisi ottaa näistä yhden aihealueen esitettäväkseen. Pari tuntia johdon esityksiä yrityksen asiakkaista, visiosta, tavoitteista tuotteista ja palveluista yms. ja sen päälle yhdessä tekemistä; jotakin mieleenpainuvaa vapaamuotoista puuhaa ulkona tai kilpailuja, joissa kesätyöntekijöiden on mahdollisuus tutustua toisiinsa. Tai miksei ajoittaa yhteinen perehdytyspäivä niin, että samana päivänä on koko yrityksen kesäpäivä.

Mieleeni on jäänyt erityisesti tästä vapaamuotoisesta puolesta eräs tilaisuus. Tampereen Nokian yksikössä veimme kesätyöntekijät, joita oli useampi kymmen, läheiseltä laiturilta sisävesilaivalla Viikinsaareen, joka on kaupungin virkistysalueita. Saareen olimme rakentaneet luontopolun yhteyteen tietovisan perehdytysesityksissä käydyistä asioista. Näin tuli kerrattua organisaatioon ja tuotteisiin liittyvää tietoutta ja tietävimmät palkittiin. Siniseen perehdytysreppuun oli pakattu muun materiaalin lisäksi sininen Nokia-paita ja juomapullo. Yhtenäisen asun avulla porukka oli heti samaa perhettä.

Kesän jälkeen sitten syksyllä, kun tämä teidän ”markkinointimateriaalinne” palaa takaisin opinahjoonsa, hän muistelee ääneen lämmöllä omaa työntekijäkokemustaan. Kuinka aurinko paistoi ja työ sujui, koska työhön oli kerrankin perehdytetty kunnolla. Kenties teidän yrityksenne löytyy seuraavalta opiskelijoiden halutuimpien työpaikkojen ranking-listalta. Kesätyöntekijöiden perehdyttäminen on siis kaiken kaikkiaan kannattava investointi yrityskuvaan. Tulevaisuudessa talenteista tulee olemaan kova kilpailu. Varmista, että olette mukana.

– Päivi

Ospal auttaa yrityksiä rakentamaan toimivan perehdytysohjelman